tiistai 23. kesäkuuta 2009

Velhon kellarin porrasprojekti jatkuu

Tänään meinasin myöhästyä töistä (teknisesti ottaen myöhästyinkin hieman) kun niin innolla puuhasin tuon laatikon kanssa :D.

Portaista tuli lopulta yllättävän hyvän näköiset ihan pahvisinakin, luulin että niistä tulisi ihan kamalat epäsiistit rumilukset. Kierrätysmateriaalia on käytetty, sillä portaat on askarreltu töistä tuodusta aaltopahvilaatikosta, ja murolaatikoista.

Tässä valmiit pahviportaat:






kellarin_portaikko1_blog







kellarin_portaikko2_blog







kellarin_portaikko3_blog




Sitten piti jo vähän kokeilla sitä paperisavea:






kellarin_portaikko4_blog







kellarin_portaikko5_blog







kellarin_portaikko7_blog


Koko portaikko on tehtävä valmiiksi asti maaleineen päivineen ennen kuin pahviseinä liimataan sen eteen. Saa nähdä kuinka etenen. Tuon enempää savea en jaksanut nyt illalla laittaa, selkä ja niska tuli niin kipeäksi! Ostoslistalla on otsalamppu, sillä noihin laatikon nurkkiin ei meinaa valo tulla kunnolla vaikka kuinka päivänvalossa puuhaisi, puhumattakaan illasta.

maanantai 22. kesäkuuta 2009

Velhon kellari

Kävin läpi vanhoja askartelutarvikkeita mitä on päässyt nurkkiin kertymään, ja käsiin sattui pieni laatikko jota olen jo pari vuotta katsellut aina silloin tällöin sillä silmällä. Se on hieman liian pieni 1:12 roomboxiksi, mutta siitä saa aivan loistavan noitamaisen kellarin. Se on omituisen juomamestarin vanhan talon hieman matala kellari, jossa on kosteat kiviset seinät, sieltä täältä hieman halkeilleet muuraukset, hämärää ja tietenkin hämähäkin verkkoja.

Tässä juuri äskettäin kommentoin Kaisankulman Kaisalle, että en uskalla mennä googlailemaan mitään Potter-aiheisia projekteja, ettei omat ideat korruptoidu, mutta menin sitten kuitenkin ja sinnehän minä upposin kuin suohon! Löysin ihan hirveästi kaikkia aivan ihania englanninkielisiä blogeja missä tehdään joko Potter- tai muuten vain noitamaisia ja kummallisia juttuja. RSS-readerin tilauslista on jo varmasti kilometrin pituinen. Jossain vaiheessa voisin laittaa tänne jonkun löytöpostauksen ja esitellä kaikkia niitä kivoja juttuja mitä löysin internetin ihmemaasta :).

Olen niin superinnoissani tästä pikkuisesta laatikosta, etten tiedä miten päin olisin!

Eilen illalla aloin tätä suunnittelemaan, ja näin untakin pienistä taloista, joiden sisällä oli pieniä taloja, ja joiden sisällä oli pieniä taloja... :D. Onneksi pojat ovat sen ikäisiä, että saatoin ottaa heidät mukaan keittiön pöydän ääreen tätä tehdessäni. Sakset käteen vaan ja omat murolaatikot tuhottaviksi.

"Äiti saanko ottaa sulta tälläsen palasen, onko tää sun roska?" Yksi askelma katosi tässä leikkelyn huumassa, mutta huihai, mitäs pienistä. Liimauksen tosin aloitin vasta kun lapset matkustivat kohti höyhensaarta.

Tästä lähdettiin, piirtelin laatikon sisäseiniin halutunlaiset portaat oikeaan kulmaan, ja vasemmalle suunnittelin millaisen hyllykön laitan:

kellari1_blog



Sitten leikkasin paksusta aaltopahvista tukirakenteen portaille, testasin kaikki rakenteet alusta loppuun asti maalarinteipillä, ja lopulta liimasin pahvin laatikkoon:

kellari3_blog



Tässä kuvassa näkyy askelmat, jotka liimasin tietenkin hitaasti kuivuvalla liimalla, etten vain pääsisi innoissani jatkamaan nopeassa tahdissa :P. Vasemmalla on auki vedettynä portaiden eteen tuleva seinä. Liimaan myöhemmin askelmien etulaudat, nyt pitää jättää yöksi kuivumaan.

kellari4_blog



Portaiden eteen tulee seinä, jonka taakse portaat katoavat pimeään:

kellari_blog



Seinä on myös paksua aaltopahvia, halusin siitä kaarevan, jotta se asettuu nätimmin huoneeseen. Näin portaat pääsevät katoamaan sen taakse, mutta hyllykön eteen jää silti sopivasti tilaa jossa velho voi seisoa miettimässä mitä olikaan aikeissa kellarista hakea.

kellari5_blog


Lopuksi peitän koko komeuden paperisavella ja muotoilen oikein mehevän kostean kellarin.

Miksi minulle tulee näistä kuvista ihan kylppärifiilis :D?

maanantai 15. kesäkuuta 2009

Talosuunnitelmia

Rowling kuvailee Weasleyn perheen taloa Salaisuuksien kammion suomennoksessa näin:

"He olivat laskeutuneet pienelle pihalle, ränsistyneen autotallin eteen, ja Harry näki nyt ensimmäisen kerran Ronin kotitalon. Se näytti siltä, kuin olisi aikanaan ollut iso kivinen sikolätti, johon oli sittemmin rakennettu lisää huoneita sinne ja tänne, kunnes se lopulta oli monen kerroksen korkuinen, ja niin vinksallaan että näytti pysyvän pystyssä pelkän taikuuden varassa (niinkuin luultavasti pysykin, Harry ajatteli). Punaisesta katosta törrötti neljä tai viisi savupiippua. Pihaportin vieressä repsotti kyltti, jossa luki "Kotikolo". Pitkin etupihaa lojui sikinsokin kumisaappaita ja yksi pahasti ruostunut pata. Muutama pulska ruskea kana kulki pitkin pihaa ja nokki maata.
-Ei se kovin hääppöinen ole, Ron sanoi.
-Se on ihana, Harry sanoi onnellisena."


Loistava apu taloa suunnitellessa on Harry Potter Lexicon jonne vannoutuneet Potter-fanit ovat koonneet kaiken mahdollisen tiedon mitä kirjoista ja Rowlingin sanomisista vain saa irti, ja lisäksi siellä on paljon pohdintoja ja päätelmiä näiden pohjalta.

Tarkoituksenani ei kuitenkaan ole noudattaa orjallisesti kirjojen faktoja, ja elokuvat suljen mielestäni aivan kokonaan. Talostani tulee Weasleyn Kotikolo Rowlingin kuvauksia vapaasti soveltaen :).

Rowling käyttää alkuperäisteoksessa Harry Potter and the Chamber of Secrets sanoja "large stone pigpen" kuvaillessaan taloa. Googlasin sanoilla old piggery ja löysin paljon kivoja kuvia vanhoista maataloista jotka on kunnostettu b&b -käyttöön. Sellaisella fiiliksellä taidan lähteä liikkeelle.


Ja ettei nyt aivan kuvaton postaus tulisi, pieniä fiilistelykuvia osoitteesta:
http://www.chycor.co.uk/cottages/camelford-mayrosefarm/









En halua tehdä ns. oikeaa period-nukketaloa, koska en pidä rajoittavista tekijöistä. Haluan tehdä vapaasti mitä mieleen tulee, siksi fantasiasta on hyvä lähteä liikkeelle. Ilmaisu "neljä tai viisi savupiippua" antaa rajattomat mahdollisuudet olla käyttämättä mitään logiikkaa :).

Olen harkinnut, että tekisin ensiksi vain yhden kerroksen, joka sisältää keittiön, olohuoneen, pienen kodinhoitotilan, eteisen ja portaat, jotka johtavat ylös mutta eivät aivan vielä minnekään. Kai olisi silti hyvä olla jonkinlainen suunnitelma kokonaisuudesta ennen kuin ryhtyy toimeen?

Uusi kirja

Tässä se kolmas kirja, jonka ostin samalla kuin ne kaksi ensimmäistä. Sain sen vihdoin kuvattua, ja pakkohan siitä on laittaa pari kuvaa jotka kolahtavat sisäiseen Kotikolooni.

Kuten kuvasta näkyy, Jean Nisbettin kirja Doll's House Inspirations

dolls_house_inspirations2_blogi

Kirja on jaettu osioihin, joista ensimmäisessä käydään läpi period-talot, sitten tutkitaan erilaisia eurooppalaisia tyylejä, kolmannessa osiossa paneudutaan puutarhaan, ja viimeisessä osiossa on käytännön vinkkejä. Tämä ei ole sellainen kirja, josta tulisi pitkäaikainen suosikkini.

Pari kuvaa Tudor-tyylisestä metsästysmajasta, joissa on tiettyä kivaa fiilistä (kolkkoa tosi, ilman huonekaluja) jollaista tavoittelen tietyssä mielessä Kotikoloonkin, vaikka Tudor ei missään tapauksessa ole Kotikololle sopiva tyyli, edes sovellettavaksi.

dolls_house_inspirations1_blogi

dolls_house_inspirations3_blogi

Kirjan sisuksia

Eilen illalla halusin kokeilla kirjan sidontaa minikoossa. Ensin tein yhden siten, että tein kolmen aukeaman nippuja suttupaperista, jotka sitten ompelin yhteen yhdellä monista tavoista joilla kirjoja voi sitoa. Lopuksi liimasin selän oikein huolellisesti. Kansia en alkanut tekemään, sillä pitäisi ensin valmistaa kansipaperit kuvineen ja teksteineen.

Tässä näkyy ompeleet selässä:
kirjat4_blogi

Ja tässä sivusta näkyy kuinka toisiinsa sidotut niput lopuksi on liimattu selästä:
kirjat3_blogi


Tuon yhden ommeltuani kokeilin hieman sarjatuotantoa, eli tein suoraan liimaselällä. Yksittäiset taitetut aukeamat puristetaan pyykkipojilla pinoon, ja liimaa levitetään suoraan selkään.

Tälläinen oli tulos:
kirjat8_blogi

kirjat6_blogi


Ja kun se mittakaava meinaa aina unohtua, niin tässä kolikon kaverina vielä koko eilinen tuotanto:
kirjat1_blogi

Seuraavaksi lienee ohjelmassa kansipaperien tekeminen kuvankäsittelyohjelmalla.

Voi että kun tekisi niin kovasti mieli jo alkaa tekemään sitä itse taloa, mutta jotenkin toisaalta taas on sellainen tunne, että en ole vielä valmis. Ajatukset eivät ole hautuneet tarpeeksi. Kyllä se sieltä pikkuhiljaa muotoutuu.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Pullean rouvan vaatteet - osa II

Hermostuin kun en millään saanut istutettua hihoja rouvan paitaan. Note to self: älä tee enää pulleita käsivarsia, vaatteella voi feikata. Ihan älyttömän vaikeaa noihin vanumakkaroihin saada mitään kunnolla.


Niinpä vain yksinkertaisesti otin ison palan kangasta, leikkasin siihen reiän ja takapuolelta halki. Siitä vain sitten rouvalle se hartiolle ja nuppineuloilla tökkimään. Kuvassa pilkottaa paidan raakileen alla jo valmiiksi saadut housut joista voisin jossain vaiheessa laittaa parempaa kuvaa. Ihme kyllä, housut onnistuivat suhteellisen kivuttomasti.

DSCF3790



DSCF3791



Harsin sivuilta ja kainaloista, leikkasin ja huolittelin saumavarat Fray Staylla. Jälleen käytin luovia ratkaisuja työpöydällä kun piti saada paita kuivumaan heti siihen :D.

DSCF3792



Palaan viimeistelyvaiheeseen myöhemmin.

Kannumania

Edit: Oli pakko laittaa kuvista pienemmät versiot, etteivät ne leikkaudu reunasta. Suuret kuvat voi katsoa täältä.

Viimeaikoina olen viettänyt (aivan liian) paljon aikaa selaillen ihania nukkekotiblogeja ja pomppien kuin kukasta kukkaan jokaisen linkittämiin kivoihin paikkoihin ja ohjeisiin. Eräänä iltana iski akuutti tarve tehdä jotain, eikä Pullean Rouvan paidan kanssa taistelu innostanut, joten nappasin printteristä ulos Marliesin kannujen kaavan. Olen niin monessa blogissa niitä bongannut, etten osaa sanoa nyt keneltä olisin idean saanut. Tässä kuitenkin nyt tuloksia:

Kannut odottavat maalausta riviin liimattuina. Leikkasin tietenkin jokaisen irti ennen maalausta:

DSCF3784



Ensimmäinen kerros maalia pinnassa. Vessapaperirulla ja vesivärisiveltimien varret luovassa käytössä :)

DSCF3789



Samalla maalailin myös taannoin kaupasta haalimani deodoranttipullojen kennoista muutaman, syntyi ainakin kolme, ellei jopa neljä vuosikymmentä vanhat emalivadit ja niille kavereiksi kannut.

DSCF3801



Ovat vuosien mittaan kolhiintuneet, ja ruostettakin on ikävästi muutamassa kohtaa jo näkyvissä. Kotikolossa on rento meininki, ei pienistä kolhuista välitetä ja sitäpaitsi tavarathan ovat elämistä varten, koristeet ovat asia erikseen:

DSCF3799


DSCF3793


DSCF3795



Sattui olemaan hopean väristä maalia, niin kokeilin miltä kannut näyttäisivät metallisina. Ruostetta on näihinkin vanhoihin jo päässyt hieman syntymään:

DSCF3802



Maalailin sellaisilla akryyleilla mitä sattui kotona olemaan, en tiedä mitä oikein noilla pastellisävyisillä teen... Ehkä ne löytävät paikkansa joko Kotikolosta, tai sitten löytävät joskus tiensä jonkun toisen nukkekotiin:

DSCF3804



Pintaan sivelin väritöntä kynsilakkaa, se kun kuulema kävi tarkoitukseen, ja kävihän se. Jospa nyt kuitenkin piakkoin ostaisin ihan oikeaa tarkoitukseen sopivaa lakkaa, toivonmukaan vähän vähemmän pahan hajuista :D.

Kun luulin jo kannumaniani menneen ohi, muistin yllättäen erään paperin jota minulla on kaapissa jostain vuosien takaisesta projektista ylijääneenä. Siinä on kaksi täsmälleen samanlaista puolta, vihreä ja pinkki. Pakkohan sitä oli sitten kokeilla, lopputulos on.. noh, moderni?

DSCF3823



Nuo vaaleanvihreät vielä jotenkin sopivat Kotikoloon, mutta nuo pinkit ovat jotain aivan omaa luokkaansa. Pitänee osallistua jonkinlaiseen vaihtoon jossain vaiheessa, ehkä noilla on jossain tuleva omistaja.

DSCF3835


DSCF3838


DSCF3829

maanantai 8. kesäkuuta 2009

Ostoksia

ostoksilla1


Tiimarista löytyi ruosteisia puutarhanhoitotarvikkeita. Ne ovat metallisia, joten taidan raaputella ruostetta pois paikoin, sillä tuskinpa huonoimmassakaan kunnossa olevat ruosteiset romut sentään noin tasaisen ruosteen peitossa ovat. Kotikoloon on selkeästikin rakennettava kuisti tai jokin vaja missä tuon kaltaisia varusteita säilytetään.

Pullean rouvan vaatetus - osa I

housut1


Jälleen kerran on kuvattu myöhään yöllä työpöydän valossa... Rouva on 14,5 cm pitkä, ja hänen lantionsa ympärysmitta on huikeat 12,5 cm. Ei uskoisi kyllä ensikatsomalta. Normaalissa mittakaavassa hän olisi 174 cm pitkä, ja 150 cm paksu! Ei aivan keskimittainen... Olisin halunnut hänestä lyhyen, mutta jotenkin vain hänestä kuitenkin tuli hyvin suuri. Täytyy tehdä hänelle sitten pitkä mies ;). Ja annettakoon pituus nyt anteeksi, saa kai sitä ensimmäinen nukke hieman harjoituskappale ollakin.

Housut ovat valmiit, mutta paidan tekeminen on osoittautunut vaikeammaksi kuin osasin kuvitella. Rouva on sen verran muodokas, että nätisti istuvan paidan tekeminen vienee aikansa. Housut ovat vanuosan peittävät pitkälahkeiset alushousut, jotka on ommeltu päälle. Paidasta haluaisin lyhythihaisen aluspaidan, mutta hihojen tekeminen ei eilen onnistunut ei sitten millään. Haluan rouvalle mahdollisuuden vaihtaa vaatteita, siksi hän saa erikseen alusvaatteet.

Postimies soitti ovikelloa

31.5 lähti tilaukseni Doloresille, ja 3.6. se jo saapui perille. Nopeaa palvelua, sillä olen jotenkin niin tottunut tähän postimyynnin perinteiseen viikon-kahden toimitusaikaan. Kävi vielä niin, että siitä kun olin kirjoittanut tänne "saa nähdä koska se tulee" ja poistunut koneelta, ei mennyt kuin vartti, niin ovikello soi ja postimiehellä oli kädessään hyvin pullea kirjekuori :). Sattui tuuri että olin kotona!

Myöhemmin esittelin ostoksiani miehelleni innosta melkein halejeten, niin hän totesi että pienestä sinä onnelliseksi tulet. Heitin siihen vastaukseksi, että pienet on ilot miniatyristillä ;). Pienetpä hyvinkin, sillä kankaat saa 25x25cm kokoisina paloina, enkä ole varmaan koskaan nähnyt vain 2mm leveää nauhaa. Harmi että kankaat tulevat neljän setteinä, ja melkein jokaisessa oli mukana yksi sellainen mistä en niin välittäisi juuri siinä yhteydessä. Mutta eiköhän noille käyttöä löydy. Alla olevassa kuvassa tuo tumman punainen / punaruskea on sellainen joka ei nyt herätä mitään ajatuksia.


Tässä tilauksen sisältöä:

Kaksi settiä kankaita ja erilaisia nauhoja.

dolores1



En tiedä vielä mitä teen olkihattunauhasta, kenties korin tai laukun.

dolores3



Pikkukukat silkkinauhojen mukana olivat minulle yllätys. Näitä teki mieli ottaa hirveä määrä eri värejä mutta maltoin mieleni nipin napin.

dolores2



My name is Bond, Speed Bond. Ja lisäksi Fray Staytä jota ilman en kyllä onnistuisi nukeille vaatteita tekemään.

dolores4


Kuvat piti tietenkin ottaa heti illalla kun sain kankaat silitettyä käyttövalmiiksi. Työpöydälläni on työskentelyä ajatellen oikein hyvä valo, mutta kuviin tulee sellaisella valaistuksella aivan järkyttävä sävy.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

Fiiliksiä

Kuten jo ekassa postauksessa kirjoitin, haluaisin tehdä Harry Potter -kirjoista tutun Weasleyn perheen Kotikolon keittiön. Pullea rouva voisi olla keittiön itseoikeutettu valtiatar, Molly :).

Beryl Armstrongin How to Make Your Dolls' House Special kirjasta muutama fiilistelykuva:

beryl_armstrong_ovi


beryl_armstrong_portaikko

Keräiltyä

Taannoin yhtenä päivänä marketissa satuin huomaamaan deodoranttihyllyssä tyhjän pakkauspohjan, ja nappasin sen mukaani. Siitä tulee kivoja pesuvateja ja ties mitä muuta, vaikka lampun varjostimia.

deodoranttikennot


Ja töissä kuormaa purkaessani pistin itselleni sivuun yhden liimapuikkojen kuljetuksessa käytettävän pohjan. Tuossa on kulkenut niitä isompia puikkoja. Siinä on ilmiselviä paistinpannuja nyt ainakin, saa nähdä mitä muuta keksin.

liimapuikkokennot

Pullea rouva

Pullea rouva on ensimmäinen miniatyyrinukkeni. Olen aikaisemmin tehnyt nukketeatterinukkeja, jotka ovat olleet paljon paljon suurempia kuin tämä pikkuinen rouva. Erityisesti käsien tekeminen riittävän pieniksi oli kauhean vaikeaa.

Rouvalla ei vielä ole vaatteita, mutta sunnuntai-iltana lähti tilaus Doloresille. Saa nähdä milloin rouvan vaatteisiin tarvittavat tarvikkeet saapuvat.


Rouvalla on pörröiset hiukset, sillä hän on käytännöllinen ja puuhakas nainen, aikaa hienosteluun ei ole.


pullearouva3


Onkohan tuo peppu nauttinut hieman liikaa leivoksia?

pullearouva4



Ranka on piippurassista tehty, vanusta on ommeltu itse vartalo. Seuraava nukkeni saa huovutetun vartalon, sillä luulen että neulalla huovuttaen on helpompi muotoilla kuin vanulla ja ompelulangalla.

Kengät on muotoiltu suoraan jalkoihin ja maalattu akryylimaaleilla. Muotoilin ne huolellisesti, ja rouva seisookin sopivassa asennossa aivan itsekseen ilman tukea.

Luulenpa, että seuraavaksi teen nuoren tytön jolla on paljaat jalat ja pitkät hiukset jotka ovat auki. Mielenkiinnolla jään odottamaan, kuinka otsatukan tekeminen tuosta merinovillasta onnistuu.

Aloitus

Perustin tämän blogin jo 2007 syksyllä, mutta toiset harrastukset veivät aikani eikä Kotikolo päässyt koskaan vauhtiin. Olen aina silloin tällöin ajatellut Kotikoloa, ja mielessä on ollut ajatuksia monenlaisesta projektista, mutta aikaa niiden toteuttamiseen ei ole ollut. Nyt alkaisi olla aikaa, ja inspiraatiot ovat pyörineet päässä jo jonkin aikaa.

Ryhdyin viimein toimeen viimeviikolla, kävin ostamassa nukkemassaa ennen kuin menin töihin iltavuoroon, enkä malttanut olla kokeilematta heti kotiin tultuani myöhään illalla. Siinä sitten syntyi ensimmäisen nukkeni, Pullean Rouvan pää. Siihen tuli jonkin verran likajälkiä, vaikka aloitin työn puhtain käsin puhtaalla pöydällä. Viikonloppuna rouva sai kädet ja jalat, sekä lopulta piippurassivartalon jonka toppasin vanulla pyöreäksi omenavartaloiseksi rouvaksi. Hän sai punaisen tukan, koska todennäköisesti hänestä tulee Weasleyn perheen äiti, Molly, kunhan pääsen rakentamaan hänelle keittiötä :).

Vuonna 2007 tehtiin lapsille joululahjaksi nukkekoti, jonka pojat ovat nyt koristelleet mm. piirtämällä seinät täyteen ja niin edelleen. Eilen sovin esikoisen kanssa, että kesälomalla remontoimme talon ja rakennamme vihdoin paljon puhutun saunan sinne. Pitänee miettiä tarkoin millaiset nuket taloon muuttavat, ovatko ne tavallisia nukkeja, vai ritareita, tai jotain muita "jäbiä" mitä lelulaatikosta löytyy. Se olisikin mielenkiintoinen näky, kun Power rangers -"jäbä" (isiltä opittu :D) saunoisi ja menisi sen jälkeen pehmeälle sohvalle katsomaan televisiota.

Eilen kävin Stockan Akateemisessa kirjaostoksilla, ja mukaani kotiin tuli Beryl Armstrongin How to Make Your Dolls' House Special

how_to_make_your_dolls_house_special


sekä Vivienne Boultonin Nukkekotikirja.

nukkekotikirja


Vielä kolmaskin kirja pääsi mukaani, mutta sen nimeä en muista, ja se lähti eilen jo lainaan työkaverille sen jälkeen kun selailin sen ruokatunnilla läpi. Kunhan se palaa kotiin, laitan siitäkin kuvia.