maanantai 4. huhtikuuta 2011

Lautasia ja massailua - making plates and minifood

Tässä ne nyt vihdoin ovat kuvattuna, valmiit "posliinilautaset" eli paperimassasta tehdyt lautaset! Tämä oli ihan kokeilua, että onnistuuko paperisavesta itse tekemällä lautaset, ja huvikseni kokeilin kahvikuppejakin vaikka olin varma etteivät onnistuisi.

Kaikki on muotoilun jälkeen hiottu käsin hiekkapaperilla ja pienillä viiloilla, paitsi kupit joiden sisäpuoli on hiottu dremelillä. Kuppien kahvat ovat kartonkia. Päällä kerros ohennettua Gessoa, akryylimaalilla tehty nuo siniset kuviot, ja pinnassa vielä kerros kiiltävää lakkaa.

Here they finally are, those mini plates and coffee cups I made of paper clay. I was just experimenting, to see if it is possible to make pretty plates of paperclay. I have sanded them, and to the insides of the cups I used dremel. I coated the plates with diluted Gesso and painted the patterns with acrylics. Finished with gloss varnish.

DSCF9350

Arabian Runon inspiroimaa kuviointia. Tässä kaikki 10 ruokalautasta. Yritin tehdä 12 mutta 2 meni hiontavaiheessa pilalle. Ylärivissä ne mitä maalasin ensin, ja alla sitten toisella siveltimellä seuraavana päivänä "kopioitu" samat kuviot. Mikä on kaunein/parhaiten onnistunut kuviointi? Itse tykkään kaikkein eniten tuosta mikä on ensimmäisenä oikella.
Patterns inspired by Finnish design plates "Poem" of Arabia. I tried to make 12 plates but I ruined 2 of them in sanding process. In the upper row are the first ones, and those in the lower row I painted the next day with different brush. Which of the patterns is the prettiest? I think that first from right is my favourite.

DSCF9349
Kahvilautaset.
Smaller plates for the coffee cups.

DSCF9346
Kokovertailua kahvi- ja ruokalautasen välillä.
Comparing the two sizes.


DSCF9352
Kulhokin siinä syntyi, raaskiiko tuohon edes mitään laittaa ettei kuvio mene piiloon :)?
I also made a bowl, but can I put anything in it and cover that pattern at the same time :)?

DSCF9357
Kahvikupeissakin Runon inspiroimaa kuviointia.
The pattern here also inspired bu Arabias Poem.

DSCF9361
Kupit ihan läheltä, ja myös tekijän talven koppuraiset kädet...
A closer look of the coffee cups, and my winter-dry hand...

DSCF9363
Toisen mallinen kuppi.
Other kind of coffee cup.


Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni massasta myös ruokia, tai oikeastaan ylipäätään mitään muuta kuin nuken osia (jos sitä yhtä kamalaa pullokokeilua ei lasketa...) Kakkupaloista tuli mittasuhteessa aika suuria, kun ovat ruokalautasen kokoisia, mutta donitsit on aika sopivan kokoisia minusta. Nonparellejen tekeminen oli ihan kauhean vaikeaa!

I tried the first time in my life to make mini food of polymer clay. Those pieces of cake are huge, one piece covers a dinner plate :D. Donuts are better sized.

DSCF9372

DSCF9374

DSCF9378

DSCF9370
Tein myös yhden pikkuriikkisen sienen Velhon kellariin.
I also made one small mushroom to the Wizards basement I'm working on.

Pojat massailivat kanssani, ja se oli tosi hauskaa! 7-vuotias teki suurella innostuksella ruokia (hedelmiä, kakkua, tikkarin) ja skeittilaudan. 5,5-vuotias teki ruokia (hedelmiä, mangopiirarakan) ja innostui sitten tekemään kaikenlaisia pikkupiperryksiä massasta, kuten monivärisiä käärmeitä, pikkuruisen ukkelin ja ties mitä omituisia juttuja. Minun on jo pitkään pitänyt kokeilla massailua lasten kanssa, mutta olen pelännyt että se menee ihan sähläämiseksi. Kuitenkin nyt viikonloppuna kun kokeilin 7-vuotiaan kanssa Kansallismuseolla massailuja niin tajusin että se on helppoa ja kivaa kun vähän tietää mitä tekee.

My boys where making minis with me, and it was really fun! 7-year-old made food (some fruit, some cake, a lollipop) and a skating board. 5,5-year-old made food (some fruit, mango pie) and then started making all kinds of little things like colorful snakes and other weird stuff. I have been wanting to do this with my boys for a while, but I've been afraid that it wouldn't work out. My 7-year-old got to try using polymer clay at a kids work shop last saturday, and there I realised it would be quite easy.


Harrastin myös ihan vähän minishoppailua Kansallismuseolla, ostin Matleena Vepsäläiseltä kiiltokuvia ja Johanna Järvenpäältä nahkalaukun:
These I bought from a mini fair at the Finnish National Museum last weekend:

DSCF9386

DSCF9384

Itse näyttelykin museolla oli hieno, mutta ei sellainen kuin odotin. Minulle oli hieman pettymys se, että 1:12-mittakaavan taloja oli niin vähän. Oli kyllä hienoa nähdä Väinölä livenä! Se oli kertakaikkisen komea ja mahtavan suuri.

3 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Olipas paljon ihania uusia juttuja. Arabialla on selvästi kilpailija :O) ja donitsit oli niin valtavan pieniä ja ihania :O)

Kii kirjoitti...

Suloisia astioita!

Helinä kirjoitti...

Kiitos kommenteista Heidi ja Kii :).

Heidi, enpä tiedä onko minusta kilpailijaksi tuolla alalla. Aitoja posliiniastioita saa sen verran edullisesti nukkikseen, että taitaa olla aika turhaa tehdä itse paperisavesta. Paitsi että se oli kyllä aika hauskaa :)!